2010. augusztus 10., kedd

9. nap - Disneyland

A napot viszonylag korán kezdtük, 9-kor már úton voltunk a célpont felé. Mondjuk mire odaértünk eltelt 1,5 óra, mert Orlando másik végében laktunk. 

Mi két parkot terveztünk be erre a napra, ahova a belépő egy kisebb vagyon volt. De ha már egyszer itt jár az ember akkor nehéz róla lemondani. A bejáratnál egyből kaptunk egy "1st Visit!" jelvényt, amit büszkén ki is tűztünk. A belépő megvásárlása után egy monorail nevű vonatra kellett felszállnunk, ami a parkok közötti gyors közlekedést biztosítja. Ha megvesszük a belépőt a játékokra, közlekedésre már nem kell költeni.


Az első utunk a Magic Kingdom-ba vezetett, ami inkább a gyerekek paradicsoma, de mi 30 éves fejjel is nagyon jól szórakoztunk.


Varázsország 7 részre/témára van felosztva, mindegyik részen 5-10 attrakcióval. 
A bejárat után egyből a Main Street, U.S.A. részben találtuk magunkat, amely a westernfilmekből ismerős házakból állt. Egy hosszú utcán keresztül könnyen eljuthatunk Hamupipőke kastélyáig, ami előtt egy nagy színpad áll. Itt néhány óránként zenés műsort adnak, Hófehérke, Hamupipőke, Mickey és Minnie, Donald stb. főszereplésével. A Main Street-en ajándékboltok özöne található, a gyerekek örömére.



Innen az első utunk a Tomorrowland-be vezetett, ahol "megrázó" élményben volt részünk a Space Mountain-en. Vak sötétéségben hullámvasutazni a galaxisban felejthetetlen élmény. Holnapországban még megnéztük Stich's Great Escape! és a Monsters, Inc. show-t, valamint a Buzz Lightyear's Space Ranger Spin utazást ahol lézersugárral lövöldöztünk a célpontokra.




Tipp: minden bejáratnál lehet húzni "fastpass" jegyet, ami azt jelenti, hogy meghatároznak egy óra intervallumot amikor külön sorban, várakozás nélkül bemehetünk egy helyre. Élelmes magyarok lévén szerettünk volna egyszerre több helyre is fastpasst venni, de kidobta a rendszer, hogy már van egy ilyenünk:-D. 

Mickey's Toontown Fair-ben megnéztük Mickey's és Minnie's Country House-t és fényképezkedtünk a sztárokkal.





Fantasyland-ben a kastéyt megnéztük közelebbről, de a belsejébe már nem tudtunk bemenni. Kipróbáltuk még a The many adventures of Winnie the Pooh-t, a többi részre sajnos nem maradt időnk.




Liberty Square-ről indult egy Missisipi gőzös és itt volt az Haunted Mansion (elátkozott kastély). Ez véleményünk szerint nem érte meg a fél órás várakozást.




Frontierland-ben a legjobb szórakozás a Splash Mountain vizes attrakció, amitől tutira csurom vízes lesz az ember. Szintén nagyon izgalmas hullámvasút volt a Big Thunder Mountain Railroad. A vadnyugaton  rönkhajóval átutaztunk Tom Sawyer szigetére is.





Adventureland-ben megmásztuk a Swiss Family Treehous-t, Robinson házát, és kipróbáltuk a Pirates of the Caribbean-t.




Az evésre nem nagyon volt időnk, reggel ettünk egy hot-dogot (5$ - ez volt a csúcs) majd este a Casey's Corner-en szintén egy hot-dog, sültkrumplival. Isteni csípős paradicsomos szószuk volt és így menüben viszonylag normális ára volt.

Délután átvonatoztunk az EPCOT Parkba, ami a jövő világát jelképezi. Ez a park már valóban felnőtteknek szól. Sokkal kevesebb attrakció van benne, ha van egy teljes napunk akkor szerintem egész kényelmesen végignézhető. A park két részből áll, a Future World a szórakoztatást és az oktatást hangsúlyozza, a World Showcase a különböző országok művészetére, kultúrájára, gasztronómiai élvezeteire öszzpontosít.

A Spaceship Earth-nél kezdtük a park felfedezését és mivel délután volt egyáltalán nem kellett sorbanállnunk. A legérdekesebb része a túrának az volt, amikor néhány nekünk feltett kérdés majd válasz után előre kivetítették a képernyőre jövőnket. A kijáratnál volt még egy érdekes 3D-s játék.



Universe of Energy: az elején úgy nézett ki, mintha egy mozi előadásra ültünk volna be. Valójában a dinoszauruszok világába kalauzoltak minket, egy hatalmas, körpanorámás vászonnal körülvéve. Még a székek is mozogtak, nagyon érdekes volt az egész show.


Misson: Space: egy űrkilövés szimulátort próbáltunk ki, a narrátor Gery Sinise (Appolo 13, CSI: NY) volt. Négyen ültünk egy space shuttle-ben, mindenkinek külön tisztsége volt, én voltam a navigátor, a párom a kapitány. Egy valósnak tűnő kabinban a narrátor utasításainak megfelelően kellett egy Marsra szállást szimulálnunk. Nagyon kellett figyelni, mert ha valamit nem jól csináltunk akkor Gery ránkszólt. Nagyon izgalmas volt, a gép rázott minket, a székek emlekedtek az űrhajó dőlt jobbra-balra......



Test Track: sportautó teszt szimulátor. Elvileg 106 km/h sebességgel gyorsul az autó.


The Seas with Nemo & Friends: egy "clamobil"-ban (kagyló alakú kisvasút) megnézhettük a víz alatti élővilágot.


Soarin: egy csodálatos repülésen vehettünk részt, bejártuk az Egyesült Államok legnevezetesebb tájait. És mindezt úgy, hogy közben az illatokat is éreztük.


Sajnos a World Showcase-re már nem maradt időnk, mert közben besötétedett és már a tüzjáték is ment. Gyorsan visszamentünk még a Magic Kingdomba, mert aznap volt egy extra ünnepség, 11 órától egy zenés felvonulást is végignézhettünk.







Egy napra ez a program egy kicsit sok volt, sajnos nem is volt idő mindent megnézni. Mi leginkább a hullámvasutakra öszpontosítottunk, a kicsi gyerekeknek szóló programoknál nem időztünk. Érdemes megvárni az esti tüzijátékot mindkét parkban.
Majdnem éjfél volt mire elhagytuk a parkot, kimerítő nap volt. 

Érdekes: a könyvünk szerint Disney World naponta 200.000 látogatót fogad. Állítólag a park alatt van egy föld alatti labirintus rendszer amelyen keresztül az egész komplexumot kiszolgálják. Egyébként a hatalmas embertömeg ellenére sem nagyon láttunk eldobva szemetet.

1 megjegyzés:

Heni írta...

Evidens, hogy a Magic Kingdom-ban kezdtetek :-). Amúgy a képeket elnézve, a párizsi Eurodisney elég jól visszaadja az amerikai park feelingjét. Egy csomó minden ott is van, amiről írtál, persze biztos nem olyan nagy szabásúak a dolgok, mint az USA-ban, de hát az amerikaiak nagyon tudnak, ha show-ról van szó :-). De. pl. körpanorámás mozi ott is van, Jules Verne 80 nap alatt a Föld körül-jét láttuk, és Gerard Depardieu volt a narrátor :-). Nórinak is megmutattam a képeidet, legjobban természetesen a kastély (amúgy azt tudtad, hogy Walt Disney a neuschwanstein-i kastélyról mintázta?) és Hófehérke tetszett neki, Buzz Lightyear-t nem is mertem említeni, mert most épp Toy Story láz van nálunk...

Megjegyzés küldése