2010. augusztus 18., szerda

13. nap - Florida Keys, Key West

Reggel 9-kor indult a túránk Amerika legdélebbi pontjára, Key West-re. Miamitól "csak" 160 mérföldre fekszik, de ez annál sokkal többnek tűnt. Aki nem szeret hosszú távon viszonylag lassan vezetni annak nem ajánlom ezt az utat.



Miamiból kijönni nem volt bonyolult, de legalább fél órába telt.
Hasznos: most jöttünk rá, hogy South Beach szigetet olyan híd is összeköti a szárazfölddel amin nem kell fizetni (MacArthur Causeway).


Keys a Floridai-félsziget csúcsától délnyugatra fekszik, Észak-Amerika egyetlen megkövesedett korallsziget lánca. Állítólag kb. 1700 szigetből áll. A szigeteken a közlekedés nagyon egyszerű, a U.S. Highway 1., az "Overseas Highway" fut végig, többnyire csak egy-egy sávban.
Nagyobb szigetei amit a könyvünk említ: Key Largo, Islamorada, Grassy Key, Big Pine Key, Knight Key, Little Duck Key .......

Grassy Keys-en van egy delfinkutató központ (Dolphin Research Center), ahol igényünknek, pénztárcánknak megfelelően különböző programokat választhatunk, és szinte egy egész napot is eltölthetünk a delfinekkel.

Marathon várost követően a Seven Mile Bridge-re jutunk, amely nevének megfelelően kb. 7 mérföld hosszú. A hidat átszelve a Bahi Honda State Park-ban találtuk magunkat, amely 524 hold nagyságú. A parkban lehet snorkelezni, kajakot, kenut bérelni, horgászni is. A szórólapjuk szerint a Florida Keys-i klíma miatt különleges természeti környezet alakult itt ki, a fehér homokos part mellett ritka fafajokat, ezüstpálmákat találhatunk itt. Itt fürödtünk, napoztunk (inkább pirultunk), a párocskám snorkelezett egy pár órát, majd tovább indultunk Key West-re.




Az utikönyv szerint Key West a 16. században kalózok és roncsvadászok mennyországa volt. Talán a leginkább Ernest Hammingway-ről lehet ismerős ez a hely, az író 1930-1940-ig élt itt. Sajnos a házába nem tudtunk bemenni, mert 5-kor bezárt.


Mi a Duval Street-ről indítottuk a sétánkat, le-föl az utcákon, ínnen viszonylag gyorsan meg is találtuk a legdélebbi pontot.


Ettől a ponttól Kuba már csak 90 mérföldre van. A város szórakoztató negyede a Mallory Square környékén van, este nagy az élet. A part menti bárok tele vannak, a téren kirakodó vásár van, mindenféle zenész, művész előadását megnézhettük.







Érdekes: a mojito koktélt úgy csinálták, hogy két üvegből öntötték a rumot a jégre, szódából pedig éppen csak egy szempillantásnyi jutott.



Este 10 után indultunk vissza Miami-ba, kb. 2-re értünk a szállodába. Hosszú nap volt, de nagyon élveztük..

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése