2010. május 5., szerda

Környezetvédünk

Hol is kezdjem, nem könnyű a téma.

Nálunk talán ott kezdődött, hogy elkezdtük szelektíven gyűjteni a szemetet. Amikor a nyolckerben laktunk már akkor is szorgalmasan külön tettük (általában elhasznált papírszatyrokba) a szelektíven gyűjthető szemetet, majd levittük a közeli gyűjtőszigetre. A hagyomány az elköltözésünk után sem szakadt meg, sőt ha lehet akkor most még következetesebbek vagyunk. Itt nem csak a műanyag flakon gyűjtéséről és tömörítéséről, az üvegek kiválogatásáról van szó, hanem pl. a tejes és rostos leves dobozok, tejfölös és joghurtos poharak kimosásáról, mindenféle apróbb, de tiszta papír gyűjtéséről (pl. tea filter papírja), konzerves dobozok tisztításáról és külön válogatásáról. Bár töredelmesen bevallom, hogy az olajos halas konzervdobozt nincs kedvem mindig elmosni.
Ezt a szelektálást egyébként már jól megszoktuk, nem jelent különösebb többletmunkát, és minden megy automatikusan.

A következő lépés az öko tisztítószerek használata volt. Az első lökést a Nők lapja café egyik cikke adta, aztán jött a tájékozódás az interneten, majd a vásárlás és kipróbálás.
Azthiszem a mosogatószerrel kezdtem a vásárlást, majd folyamatosan cseréltem le a megszokott tisztítószereimet az öko változatra. Amellett, hogy a környezetet is védjük, kellemes mellékhatása ezeknek a szereknek, hogy a bőröm sincs úgy kiszáradva pl. a kezemen, mint előtte. Már sikerült pár ismerőst is beleángatni ebbe a szemléletbe, és ők is aktív használók lettek. Az egyes tisztítószerekről a tapasztalataimat majd később megosztom.

A tisztítószereket ma már sok helyen be lehet szerezni. Rengeteg internetes webáruházban lehet rendelni (én ezt még nem próbáltam), de a bio boltokban, a hipermarketekben és már a DM-ben is lehet kapni néhány alapvető dolgot és többféle márkát is. Én az alábbi oldalakon szoktam tájékozódni, és a felsorolt üzletekben vásárolni.

Internetes boltok:

Kiskereskedelmi üzletek:
Herbaház - 1087 Budapest, Százados út 18.
Mammut bevásárlóközpont - Bio centrum, I. emelet
Cora hipermarket - Fót (a mosószereket tartó polcok egyik végében van öko sarok)
DM üzletek bármelyike

És ez itt tényleg nem a reklám helye :P
 
Kis kertünk egyik ékessége a kb. egy hónapja megépített komposztáló, amibe a zöld hulladékot tudjuk gyűjteni. Egyelőre ebben még nincs sok tapasztalatunk, a nyár végére már biztosan okosabbak leszünk. Ebben az évben szeretnék még egy esővíz gyűjtőt is beszerzni, hiszen ezt a vizet nagyon szeretik a növények és szinte pazarlás nem hasznosítani ezt az égi áldást.
 
Ebből kifolyólag a nagy kukánkba hetente csak egy maximum kettő szemeteszsák szokott bekerülni, egyik jóbarátunk (Pista) elképedésére. Reméljük Ő is hamarosan az olvasóim közé tartozik majd :D

2 megjegyzés:

nora.sasvari írta...

Az öko tisztitószerek nekem is nagyon beváltak. Valahogy ezek a dolgok finomabbak, nem olyan mesterséges és erős az illatuk.
A komposzt az nagyon tetszik. Én is szeretnék! Majd számolj be a fejleményekről!
Ja igen, és a Sparban láttam szemeteszsákot amiben szelektíven lehet gyűjteni a hulladékot és elviszi a kukás, persze pénzért. Láttad már?

Kelly írta...

A komposztunk szépen gyűlik és közben fogy is, mert a "zöldségek" tömörödnek. Be kellett szereznünk egy vasvillát is a forgatásához (de még nem próbáltuk ki).
Ezt a szemetes zsákot még nem láttam, de megnézem. Nálunk a szemétszállító cég ad külön zsákot a szelektív szemétnek (ingyen), és meghatározott napokon viszik el a szemetet. Sajnos gyűjtő szigetek nincsenek a városban, de úgy tudom, most épül néhány.

Megjegyzés küldése