2010. május 15., szombat

Bevásárlás öko módra

Régebben nem is gondoltam volna, hogy a bevásárlással is szennyezzük a környezetet. Pedig így van. A szuper-, és hypermarketek megjelenésével nem csak a vásárlási szokások változtak meg, a műanyag szatyrok mennyisége is megsokszorozódott. Hiszen nagyon kényelmes elmenni havonta egyszer a szupermarketbe, és ott megvenni mindent egyszerre, és azt hazavinni a műanyag zacskókba, amibe még bele is teszik az árut.
Sajnos ezeknek a szatyroknak a lebomlási ideje akár 400 év is lehet. Szerencsére már több áruházlánc is csatlakozott ahhoz a mozgalomhoz, hogy újrahasznosított anyagból készült szatyrot adnak a vásárlóknak. Igaz, hogy ez nincs ingyen, de csak egyszer kell megvenni, mert ha elszakad akkor ingyen kicserélik. Más üzletekben papírból, vagy textilből készült hosszú pánttal rendelkező szatyrokat lehet vásárolni.

A megvásárolt árut több környezetkímélő módon is hazavihetjük a boltból, mi ezeket használjuk:

Fonott kosár: a kosárfonásnak komoly hagyományai vannak Békés megyében, egészen az 1800-as évekig visszamenőleg. Előnye, hogy nagyon időtálló, sokminen belefér. Ha több kosarat viszünk akkor még típus szerint is külön tudjuk válogatni az árukat. Piaci bevásárláshoz ez a legjobb kiegészítő.

Újrahasznosított műanyagból készült szatyor: számtalan formában, nagyságban, színben létezik. Előnye, hogy elég strapabíró, vastag anyagú, könnyen mosható.
Van közöttük olyan is, amely vékonyabb anyagbl készül, és ennek köszönhetően pénztárca nagyságúra összehajtható. Ez nagyon praktikus, mert még a kézi táskában is könnyen elfér. Jól használható a napi bevásárláshoz.

Vászontáska: általában lenvászonból készül, natúr vagy zöld színű.


Ezek a tároló eszközök többszöri, akár évekig tartó használatra vannak kitalálva. Egy kis odafiegyeléssel könnyen kiválthatjuk az eldobható műanyag szatyrokat. De ha mégis hazakerül egy-két darab belőle, akkor legalább hasznosítsuk újra őket kukás zsákként.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése