2010. május 10., hétfő

Bátor Tábor

 

Van egy hely Magyarországon, ahol daganatos, krónikus beteg gyerekek felhőtlen 8 napot tölthetnek el vidámságban, rengeteg kalanddal fűszerezve, új barátokat szerezve és a betegségüket elfelejtve. A tábort 2001-ben hozták létre komplex terápiás rekreációs programokat kínálva daganatos, cukorbeteg, krónikus izületi gyulladással és haemophiliával kezelt gyermekek részére. Évente 500 táborozónak nyílik lehetősége ingyenesen résztvenni a programon, a Bátor Tábor Alapítvány támogatásával.

A Bátor Tábor nem gyógyszerekkel gyógyít, hanem sok-sok izgalmas és vidám élménnyel, játékkal. Az élményterápia lényege az, hogy a táborozók korlátok nélkül felfedezzék saját lehetőségeiket, megtalálják azt a tevékenységet amiben a legjobban ki tudnak bontakozni és ez sikerélménnyel töltse el őket. Mindez jótékony hatással van az önbizalmukra és ez által a gyógyulásukra.


A táborozók olyan foglakozásokon vesznek részt, amelyet betegségükből kifolyólag máshol nem tehetnek meg, pl.: evezés, lovaglás, íjászat, kézművesség, tánc, zene, színjátszás, sport, magas-kötélpályás foglalkozás.
Egy-egy turnusban 70 gyermek tud résztvenni, és legalább ugyanennyi önkéntes cimbora járul hozzá az élmények megvalósításához.
A tábor az egykori hatvani úttörőtábor területén van, teljesen újjáépített, a speciális igényeknek megfelelő épületekkel. Minden irányból erdők és mezők övezik, és egy csónakázó tó van a közepén. Mintha egy arborétumban lennénk.


Én megnéztem ezt a tábort közelről is, egy önkéntes segítő nap keretében. Nagyon magával ragadott a környezet, az a profizmus ahogyan össze van rakva és ki van alakítva az egész tábor. A berendezés, a házak burkolata természetes anyagból van, a házak között helyes kis utak futnak, a virágtartók, szelektív hulladékgyűjtők is fa keretet kaptak.


Azért mentünk, hogy a tábort felkészítsük a gyerekek fogadására, és a nagyobb horderejű, sok kezet igénylő munkákat elvégezzük. Volt ott hulladéktároló és korlát festés, növény ültetés, terep rendezés, karám javítás, ágynemű húzás stb. Szerencsére elég sokan mentünk így a feladatokat időben, még az égszakadás előtt be tudtuk fejezni.

Munka előtt                                                                          és után

Ha még megvan az 1 %-od, és nem tudod kinek ajánld fel, a Bátor Tábor Alapítvány egy jó választás és a pénzed biztos és jó helyre kerül.
Forrás és további infó: http://www.batortabor.hu/

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése