2010. június 10., csütörtök

Érik az eper!

Bár a zöldségeseknél már jó pár hete lehet venni epret, a mi kis konyhakertünkben most jött el az idő a szüretelésre.

A kb. 10 m2 területű konyhakertünk 1/4-e van eper palántával beültetve, azon a helyen ráadásul még a komposztálóval is osztoznia kell. Tavaly tavasszal a piacon vásároltam egy jó nagy maréknyi palántát egy idős nénitől. A palántákat szépen elültettük, locsolgattuk amikor eszünkbe jutott, és így a nagy része szépen ki is száradt. Valahogy az ültetéssel egyidejűleg vettünk még egy palántát egy kertészetben, ami viszont jó nagy volt, és tele volt virággal. Ez sem részesült külön elbánásban, de a nagysága miatt valószínűleg több esélye volt a túlélésre, mint a többinek. Nem volt tudatos a választás, de sikerült olyan palántát vásárolni ami valószínűleg folyton termő, mert tavaly egész nyáron hozott egy-egy termést. Összesen kb. 10 szemet tudtunk leszedni

Aki látott már közelről eper palántát az tudja, hogy a növény állandóan új hajtásokat hoz (mi bajusznak hívtuk gyerekkoromban), ami ha jól megnő és földet ér egyből gyökeret is ereszt. Ez történt nálunk is, szeptember végére már palánták sokasága sorakozott, nagy összevisszaságban. Viszonylag kis munkával ezeket a palántákat szépen át lehetett ültetni késő ősszel, már a mostani helyére. A hideg telet is jól viselte, mindegyik megmaradt. Sőt olyan nagy leveleket hozott amilyet még sosem láttam.


Ez a rengeteg eső valószínűleg jót tett a növénynek, mert nagyon nagy levelei vannak és tele van gyömölccsel is. Viszont a napsütés hiánya egy kicsit érződik a gyümölcsön, mert nem minden szem mézédes. De ez engem igazából nem is zavar.
A bajuszok már ilyenkor is nőnek. Az érési időszakbanr ezeket a hajtásokat mindig le kell törni, mert ha rajta hagyjuk akkor az fog fejlődni és nem a gyümölcs.

Ebben a jó időben naponta egy kis tál epret szüretelek. Két-három nap alatt már egy komolyabb süteményre való is összegyűlik.


És még egy jó tanács: nem rontsuk el azzal, hogy megszórjuk cukkorral:-D.

1 megjegyzés:

nora.sasvari írta...

De guszta...nagyon finom is!

Megjegyzés küldése