A receptet anyukám egyik ismerősétől kaptam (Julika nénitől), aki "iparilag" gyártja a mézeskalácsot, megrendelésre. Az eredeti receptet kicsit reformosítottam magunkra, kevesebb cukrot tettem bele (120 g helyett 80 g-ot), foszfátmentes sütőport használok, és bio citromhéjjal készült.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 80 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 g sütőpor (fél csomag)
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 db tojás
- 250 g akácméz langyosítva
- 50 g langyos vaj
- reszelt citromhéj, citrom olaj
- 2 ek. mézeskalács fűszer (vagy szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió)
- mandula aroma (én ezt ki szoktam hagyni)
A tésztát mindig a sütés előtti napon csinálom, legalább egy éjszakát hagyom állni a hűtőben. Kb. fél cm (ujjnyi) vastagra nyújtom, és kiszaggatom. Sütőpapíros tepsiben sütöm 10-12 percig, 180 fokon. Nem szabad ennél vékonyabbra nyújtani és tovább sütni, mert akkor kiszárad.
Máz: 1 db tojásfehérje, 80-100 g porcukor, citromlé
Jó kemény habbá kell verni. A porcukrot kanalanként adagolom bele. Kb. 4-5 perc keverés után szép fényes lesz. A habot én sima nejlon zacskóba töltöm és abból díszítem. Szinte csak egy tűhegynyi lyukat kell rá vágni.
Tavaly vásároltam a Kézműves Kerámiától (Judittól) sütipecséteket, ilyen mézeskalácsokat is sütöttünk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése