2014. november 29., szombat

A legjobb hamburger

Az utóbbi időben a helyi hamburgerestől vettünk hamburgert ha ráéheztünk, nagyjából kéthavonta egyszer. Most is ráéheztünk de meguntuk a "gyári" gyártmányt, ezért nekiálltunk. 
A történethez még hozzá tartozik, hogy vendégeink voltak, és szombat esti vacsorára készült a hambi. Viszont mi lányok elmentünk színházba, így csak kutyafuttából leadtam az infókat, hogy a hamburger zsömle receptjét honnan kell kinézni, kb. mikor kell meggyúrni stb. Az előadás eléggé elhúzódott, így amikor hazaértünk a színházból, már csak le kellett ülni a megterített asztalhoz és megenni. Hát nem mondom, máskor is így csináljuk. :)



Hozzávalók a zsömléhez (a recept természetesen Limara Pékségéből van):
  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 1 ek. olaj
  • 10 dkg joghurt
  • 2 db tojás (egy a tésztába, egy a lekenéshez)
Az élesztőt bele kell morzsolni a langyos cukros tejbe. Amikor felhabzott, bele kell önteni a sóval elkevert lisztbe, és mehet bele a többi hozzávaló is, mint az olaj, joghurt és tojás. Ezt jól össze kell gyúrni, dagasztani, amíg szép egyenletes, rugalmas tészta nem lesz belőle (kb. 15 perc).

Egy óra kelesztés után lehet felvágni egyforma darabokra, nekünk 9 db lett belőle. A kis drabokat meg kell formázni, és a sütőpapírral bélelt tepsibe lehet tenni. Itt is keleszteni kell még, amíg duplájára nő.




Sütés előtt le kell kenni tojással, megszórni a tetjét szezámmaggal, napraforgóval. 180 fokon kb. 20 perc alatt sül meg. Érdemes pár órával korábban megcsinálni, hogy ne arra kelljen várni, hogy kihűljön a zsemle.

Húspogácsa hozzávalói (mi már előző este bekevertük): 

  • Fél kg darált hús (a miénk valószínűleg sertés comb volt, leesett a fagyasztóban róla a címke:)), de marhahúsból lehet, hogy még finomabb)
  • 1 nagyobb fej hagyma (szintén ledarálva)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • só, bors, paprika
A fiúk nagyon leleményesen formázták meg a húst, egy kifogyott, levágott üdítő italos doboz aljába préselték bele. Hogy hogyan vették ki onnan, azt nem tudom.



A húst egy grillserpenyőben sütötték. Először pár szelet bacont pirítottak meg egy teáskanál olívaolajon. Majd a bacon után maradó zsírban először 4-4 percig sütötték mindkét oldalát, aztán még 3-3 percig.




A többi hozzávaló opcionális, ki mit szeret. Mi tettünk bele salátalevelet, paradicsomot, hagymát, mustárt, ketchup-öt, grillezett mozzarellát.



Nagyon jót ettünk, nagyon fonom volt, és amikor a maradékot ettük hétfőn akkor is megnyaltuk mind a tíz ujjunkat. A fiúk büszkék lehetnek magukra.



Ui.: A vacsi után két órát romeltakarítottam:))


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése