Mostanában sokat sütjük ezt a fajta almás pitét, kerti partira, ovis szülinapra vagy bármilyen összejövetelre, télen-nyáron, bármikor jó. Az eredeti ötlet Rita konyhájából van, de általában nem ennyire reformosan sütöm.
Tészta hozzávalói 24 cm-es piteformához:
- 30 dkg tönkölybúza liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 db tojás
- csipet só
- reszelt citromhéj (bio)
Töltelék hozzávalói:
- 30 g vaj
- 750 g megpucolt alma
- 50 g cukor / méz (kb. 4 evőkanál)
- 1/2 mokkáskanál fahéj (vagy mézeskalács fűszer is jó)
- 40 g kukoricadara (én ezt sokszor elfelejtem beletenni, nélküle is tökéletes lesz)
Első lépésként összegyúrom a tésztát. A lisztet összekeverem először a cukorral és reszelt citromhéjjal, sóval, majd elmorzsolom a hideg vajjal. Hozzáadom a tojást és addig gyúrom amíg összeáll. Az elején úgy néz ki mintha soha nem akarna összeállni, de pár perc után szép egynemű tészta lesz belőle. Ha készen van akkor becsomagolom egy akkora méretű folpackba amin később ki tudom nyújtani és beteszem a hűtőbe legalább fél órára.
Amíg hűl a tészta addig elkészítem a tölteléket. A megpucolt almát kisebb darabokra vágom, és a vajon megpárolom. Amikor már puha az alma hozzáadom a cukrot vagy a mézet és a fahéjat és ezzel jól átforgatom, picit még párolom. Pár percet hagyom hűlni, majd egy botmixerrel összeturmixolom. Ilyenkor kell belekeverni a kukoricadarát. Nem baj ha maradnak benne nagyobb darabok. Sokszor úgy csinálom, hogy a sütés előtti este elkészítem a tölteléket, és amikor sütöm csak rá kell önteni a tésztára.
A tésztát a folpackon kb. 0,5 cm vastagra nyújtom ki, és beleteszem a vajjal kikent 24 cm-es kerámia piteformába. Ráöntöm az almás tölteléket és máris mehet a sütőbe.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése