2012. január 22., vasárnap

Zabpelyhes keksz

Bár én úgy érzem egyelőre nem szorulok fogyókúrára (szóljatok ha nem így van), az utóbbi időben annyira elhatalmasodott rajtam az édesség utáni vágy, hogy ezt már nem tudom jó szemmel nézni. Egyébként nem vagyok édesszájú, de most szinte bármit képes vagyok befalni, bármilyen csokoládét, szaloncukrot, a karácsonyi mézeskalácsot, amit már évek óta nem ettem, ritkán mág a tortát is amit meg egyébként soha nem eszek. Mindezt a szoptatás számlájára írom:-)

Az eredeti recept Rita konyhájából való, nagyon sok egészséges és finom receptet lehet itt találni. Ajánlom mindenkinek.

Hozzávalók:
  • 110 g fehér tönkölybúza liszt
  • 110 g teljes kiörlésű liszt
  • 100 g apró szemű zabpehely
  • 100 g barna nádcukor vagy nyírfacukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só, 1 tk őrölt fahéj és gyömbér
  • 2 db tojás
  • 225 g olvasztott vaj
A száraz hozzávalókat összekevertem, majd beletettem a tojást és az olvasztott vajat. Az egészet meggyúrtam. Nekem kicsit nedves, ragacsos volt a tészta, ezért még jócskán tettem hozzá lisztet.
A recept szerint amikor összeállt a tészta egy fél órára be kell tenni a hűtőbe. Nálam ez egy éjszakára nyúlt, mert már nem volt energiám este megsütni. Ilyenkor sütés előtt hagyni kell felmelegedni a tésztát. Mondjuk úgy hidegen is ki lehet nyújtani csak sokkal nehezebb, de megoldható. A maradékokat meg már jól lehet gyúrni.

A tésztát 4-5 mm vastagságúra nyújtottam és kétféle formával szúrtam ki. A hulladékot újra összegyúrtam és kiszaggattam, amíg volt a tésztából.


Papírral fedett tepsiben, 180 fokos légkeveréses sütőben, kb. 7 perc alatt megsült. Elég pici kiszúróval szaggattam, kb. 120 db sütim lett, 4 tepsibe fért bele.

Gyorsan elkészíthető, omlós tésztájú, egészséges sütemény. Csokiba is lehet mártani, én többnyire magában eszem, vagy lekvárt kenek rá.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése