2011. július 17., vasárnap

Provence-i piac

Lorgues-ban kedden van piaci nap. Kihagyhatatlan program és élmény.
A város főutcáját már előző este lezárják az autóforgalom elől. A templomnál kezdődik a kirakodóvásár, és kb. 1 km hosszan tart. Az elején van minden féle bazáros: ruhákat, ékszereket, táskákat, cipőt, bútort, teleshopos szeletelőt, terítőket, provence-i feliratú konyharuhákat és tárgyakat, virágokat stb. árulnak. Ezen viszonylag gyorsan túljutunk, már ha a tömeg engedi. Az érdekes rész a kereszteződés után kezdődik ahol átadhatjuk magunkat a kulináris élvezeteknek. Az évek alatt megfigyeltük, hogy ugyan azok az árusok ugyan azon a helyen árulnak.

A sarkon van egy kimérős olívabogyót, kenyérre kenhető kencéket (tapenade), aszalt paradicsomot kínáló árus. Tőle jobbra, a kis utcában árulják a halakat és kenyereket, pékárukat. Visszatérve a főútra, mindkét oldalon jönnek a zöldség és gyümölcs árusok, néha beékelődve egy-egy sajtos vagy kolbászos pult. Az utca vége felé árulják a készételeket (curry, paela, grillcsirke), és van egy száraz tésztát áruló lakókocsi is.


Visszatérve a kereszeződésbe a bal oldalon áll állandó olívaolaj beszerzési forrásunk O'livier. Nem csak olajat árul hanem pesto szószt, olajban eltett aszalt paradicsomot is. Mindig nagyon kedvesen megkínál, hogy kóstoljuk meg az olajat, és elmondja, hogy melyik jó főzésre, és melyik salátára.
Vele szemben szokott állni a fűszeres kocsi, ahol zsákokból mérik ki a fűszereket. Lehet kisebb és nagyobb kupával kérni, az egységár kb. mindegyiknél 1 és 2 euró.

Aztán tovább haladva ezen a részen árulnak még helyi készítésű nugátokat, levendula mézet, mindenféle  lekvárt, kolbászt, sajtot és a vége felé megint egy kis bazár.
A piaci program minimum 2 órát vesz igénybe és a pénztárcát sem kíméli:-). De szerencsére nem kell mindenhol készpénzben fizetni, a többségnél lehet kártyával is.






0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése