2011. január 17., hétfő

Szalonnával töltött gombafejek

Igazán egyszerű, mégis kiadós vacsorának való. Nem igényel sok előkészületet, viszont nem is mondanám nagyon diétásnak.
Ha szalonnával főzök mindig eszembe jut, hogy a húszas éveim elején (hú de régen volt) szüleim mindig rám akarták tukmálni a szalonnát. Én persze sosem fogadtam el, sőt mindig mondtam, hogy sosem lesz olyan, hogy én szalonnát vigyek. És tessék, most nagy fogyasztókká váltunk, grillezés, rántotta, túrós csusza stb. nem készülhet jó kis békési szalonna nélkül:-))

4 személyre szerintem elég 8 gombával számolni, ehhez kell 2 szelet szalonna, és vagy 4 szelet száraz sonka, egy fej vöröshagyma, kb. 5 dkg füstölt sajt.
A műveletet a gombák megmosásával kezdtem, a külső héjukat nem szedem le mindig, sokkal ízletesebb így. Aztán betettem egy lapos jénai tálba, ahol először a hátukat, majd a hasukat jól megsóztam és borsoztam. A hasukba lehet egy kis olívaolajat is löttyinteni. Ezt azért jó az elején megcsinálni, mert nem árt neki ha áll egy fél órát.
A szalonnát és a sonkát is kis kockákra vágtam, a hagymát is jól összeaprítottam. Először a szalonnát pirítottam egy kicsit, és amikor már engedett egy kis zsiradékot beledobtam a hagymát és a sonkát. Sózni szerintem nem kell, mert a szalonna sós. Kb. 20 percig kell kis lángon, lassan pirítani. Amikor készen lett, beletöltöttem a gombafejekbe, nagyjából 3 teáskanálnyi jutott egy gombába. A tetejét megszórtam füstölt reszelt sajttal, és betettem a 180 fokos sütőbe. 25-30 perc alatt sült meg.


Köretnek salátát, és egy kis feltuningolt kiflit ettünk hozzá. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kiflit ferdén bevagdostam, és megkentem fokhagymás olajjal. A tetejére csorgattam olívaolajat, és betettem a sütőbe 10 percre sülni. Finom ropogós lett.
A salátába salátalevelet, főtt tojást, vékonyra szelt sült szalonnát és parmezán sajtot tettem. Az öntete 2 teáskanál magos mustárból, egy fél citrom levéből, 2 evőkanál olívaolajból, egy csipet sóból állt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése