Már jó pár napja megszűnt a nagy káosz, majdnem minden visszakerült a helyére. És persze csodálatosan szép magnólia, pisztácia zöld (étkező és kandalló fala) és forrócsokoládé barna színű (kandalló) falakat kaptunk, nem kis tervezgetést követően.
És ha már minden a helyén van akkor folytatódhat a sütögetés egy jó kis reggelire való kakaós kuglóffal. A receptet a desszert.eu honlapjáról lestem. Érdemes ott körülnézni, mert jól használható, és nagyon finom receptjeik vannak.
Egy kuglóf formába az alábbi hozzávalókból készült a kuglóf:
- 500 g liszt
- 22 g élesztő
- 1 db tojás sárgája
- 10 g vaníliás cukor
- 80 g porcukor
- 60 g olvasztott vaj
- 280 ml langyos tej
- 20 g mazsola
- 10 g kakaópor (nem cukrozott)
- 1 csipet só
Kb. 1 dl langyos tejben az élesztőt felfuttatom, közben a porcukrot, vaníliás cukrot, a maradék tejet, olvasztott vajat, tojássárgáját egy tálban jól összekeverem.
Kimérem a lisztet egy másik nagyobb edénybe, amibe még beleteszem a sót és a reszelt citromhéjat. Amikor az élesztő felfutott, beleöntöm a lisztes keverékbe, a tejes-tojásos masszával együtt. Aztán ezt jól összegyúrom, és legalább öt percig dagasztom. Amikor elkészült kétfelé vágom és az egyik felébe mazsolát gyúrok, a másikba pedig kakaóport.
Ez utóbbi művelet nem olyan egyszerű. Szerintem hatékonyabban bele lehet gyúrni a kakaóport, ha már az elején belekeverjük a lisztbe, legközelebb biztos, hogy így fogom csinálni. Viszont ebben az esetben külön kell gyúrni a kétféle tésztát, amihez a hozzávalókat is meg kell felezni.
Ezután a tésztát legalább egy órán át pihentetni kell, amíg duplájára nem kel. Amíg kel a tészta addig a kuglóf formát jól kivajazom és kilisztezem.
Amikor megkelt a tészta két rudat csinálok belőle és összecsavarom.
Ezt szépen beleteszem a formába, majd megint kelesztem a tésztát egy órán át.
Ezt szépen beleteszem a formába, majd megint kelesztem a tésztát egy órán át.
A kész tésztát 200 fokos előmelegített sütőbe teszem. 15 percnél leveszem a hőfokot 180 fokra. Összesen kb. 35 perc alatt sül meg.
Amikor megsült a kuglóf, formával együtt megfordítom és így hagyom kihűlni. Ha jól ki van vajazva, lisztezve a forma akkor könnyen ki lehet rázni a kuglófot.
2 megjegyzés:
Mmm, fincsinek néz ki! Anno, cukrászvizsgán én pont kuglófot sütöttem :-)! De emlékeim szerint mi suliban kevert kuglófot tanultunk sütni, nem a kelt változatot.
Eddig én is csak a kevertet próbáltam, annak szerintem morzsalékosabb az állaga.
Nekem a Rákóczi túróst sikerült megnyernem annó, hát az nem volt valami sikeres:-(
Megjegyzés küldése