Keresem a lehetőségeket, mivel lehetne változatosabbá tenni a reggeliket. Így jött az ötlet a májkrém készítésre, ami jó választásnak bizonyult. Aztán kedvet kaptam a felvágotthoz is, és az is bejött. Tényleg nem sok időt vesz igénybe egyik sem, viszont nekünk jobban ízlik mint a bolti változat.
A májkrémet először csirkemájból akartam készíteni de azt többnyire a szívvel együtt árulják. Az üzletben ahol ilyesmit vásárolok, mondta az eladó hölgy, hogy miért nem veszek kacsamájat. Hát mondtam, hogy azért mert az drága. A 20 dkg máj kb. 300 Ft-ba kerül, a csirkemáj meg kb. 200-ba úgyhogy bátran ajánlom a kacsamájat!
Hozzávalók:
A májkrémet először csirkemájból akartam készíteni de azt többnyire a szívvel együtt árulják. Az üzletben ahol ilyesmit vásárolok, mondta az eladó hölgy, hogy miért nem veszek kacsamájat. Hát mondtam, hogy azért mert az drága. A 20 dkg máj kb. 300 Ft-ba kerül, a csirkemáj meg kb. 200-ba úgyhogy bátran ajánlom a kacsamájat!
Hozzávalók:
- 20 dkg kacsamáj (nem hizlalt)
- 10 dkg szalonna
- kacsazsír
- 1 dl fehérbor
- 1 db vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors, fűszerek ízlés szerint: majoránna, kakukkfű
A kacsamájat én be szoktam áztatni hideg vízbe, amelyet többször le is cserélek rajta.
Először felkockázom a szalonnát, amit aztán megpirítok. Ennyi szalonna minimum kell bele, mert különben nagyon száraz lesz a máj, de lehet többet is. Amikor kezd kiolvadni a zsír a szalonnából akkor beleteszem az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Kb. 10 perc párolás után beleteszem az apróra darabolt májat amit jól átpirítok. Ezután beleöntöm a bort, ízesítem, majd hagyom, hogy majdnem teljesen elpárologjon a leve. Ilyenkor szoktam még beletenni egy kis kacsazsírt is. A végén megízesítem, de a sóval vigyázni kell, a mennyisége attól függ mennyire sós a szalonna.
Amikor egy kicsit kihűlt a máj akkor botmixerrel összeturmixolom. Jó ha marad egy kis zsiradék a serpenyő alján, mert azt majd rá lehet önteni a májkrém tetejére.
Olvastam olyan receptet is amibe tejszínt, gyümölcsöt, vagy gombát tettek, ízlés szerint lehet variálni, biztos, hogy egyik sem rontja el.
Olvastam olyan receptet is amibe tejszínt, gyümölcsöt, vagy gombát tettek, ízlés szerint lehet variálni, biztos, hogy egyik sem rontja el.
Ez a mennyiség nálunk 3-4 nap alatt elfogy 2 főre számítva.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése