2010. november 19., péntek

Tatin-torta avagy a francia almatorta

 Ez az édesség mindig nagy sikert arat, nagyon egyszerű elkészíteni, és mindig jól sikerül (kivéve ha valamelyik alkatrész leég). A kinézetén még van mit javítani de az ízén ez mit sem változtat.

Már-már közhelyé válik, de az eredeti recept Franciaországból való. A háziak kínáltak meg vele, és mi teljesen odáig voltunk tőle. Így nézett ki:



Azt nem mondanám, hogy diétás, de a cukrot nem érdemes kihagyni belőle, mert akkor nem lesz jó az íze. Hozzávalók a tésztához:
  • 150 g liszt
  • 100 g vaj kis darabokra vágva
  • 25 g kristálycukor, lehet benne egy csomag vaníliás cukor is
  • 2 tojás sárgája
Az almához:
  • 40 g vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 5-6 alma megpucolva, kimagozva
  • fahéj
A tészta összeállításához először összekeverem a lisztet és a cukrot, majd beleteszem a vajat. Jól elmorzsolom a vajat, addig amíg morzsalékos állagú lesz. Ekkor beleteszem a tojássárgát, és könnyen összegyúrom. Nem kell tőle félni, hamar összeáll. Ha összeállt akkor még pár percet gyúrom a deszkán is, amíg sima lesz. Ha készen van akkor becsomagolom folpackba és beteszem a hűtőbe legalább fél órára.


Közben megpucolom az almát és negyedekbe vágom. A legnagyobb serpenyőmbe (aminek levehető a nyele) megolvasztom a vajat, amibe beleteszem a cukrot. Alacsony hőfokon hagyom karamellizálódni. Ha már jó szirupos az állaga akkor beleteszem az almát és a mézet is. Továbbra is lassú tűzön megpárolom az almát, néha megkavargatom, azért hogy mindenhol körbeérje a szirup. Kb. 25 perc alatt készül el.


A sütőt 200 fokra előmelegítem, amikor készen van az alma a tésztát egy picivel nagyobbra nyújtom (lisztezett deszkán) a serpenyőnél. Nem baj ha nagyobb lesz, a szélét az oldalánál begyűröm, úgy legalább lesz egy kis pereme. Nem szabad nagyon vékonyra, mert könnyen eltörik.
Ha nincs nagy serpenyőd, vagy levehető nyelű darabod akkor az almát át lehet tenni egy 20-25 cm átmérőjű tortaformába, vagy egy laposabb kerek jénai tálba.


200 fokos sütőben 20 percig sütöm, majd 160 fokon megint 20 percig. Amikor megsült hagyom kicsit hűlni, majd egy nagy tányérra átfordítom az egészet.



Melegen (de nem forrón) a legjobb megenni, a tetején vanília fagyival, ami a meleg sütitől egy picit megolvad. Egyszerűen tökéletes.


U.i.: íme a vendéglátónk által adott eredeti recept.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése