2014. április 11., péntek

Házi májkrém

Keresem a lehetőségeket, mivel lehetne változatosabbá tenni a reggeliket. Így jött az ötlet a májkrém készítésre, ami jó választásnak bizonyult. Aztán kedvet kaptam a felvágotthoz is, és az is bejött. Tényleg nem sok időt vesz igénybe egyik sem, viszont nekünk jobban ízlik mint a bolti változat.

A májkrémet először csirkemájból akartam készíteni de azt többnyire a szívvel együtt árulják. Az üzletben ahol ilyesmit vásárolok, mondta az eladó hölgy, hogy miért nem veszek kacsamájat. Hát mondtam, hogy azért mert az drága. A 20 dkg máj kb. 300 Ft-ba kerül, a csirkemáj meg kb. 200-ba úgyhogy bátran ajánlom a kacsamájat!

Hozzávalók:
  • 20 dkg kacsamáj (nem hizlalt)
  • 10 dkg szalonna
  • kacsazsír
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, fűszerek ízlés szerint: majoránna, kakukkfű
A kacsamájat én be szoktam áztatni hideg vízbe, amelyet többször le is cserélek rajta.
Először felkockázom a szalonnát, amit aztán megpirítok. Ennyi szalonna minimum kell bele, mert különben nagyon száraz lesz a máj, de lehet többet is. Amikor kezd kiolvadni a zsír a szalonnából akkor beleteszem az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Kb. 10 perc párolás után beleteszem az apróra darabolt májat amit jól átpirítok. Ezután beleöntöm a bort, ízesítem, majd hagyom, hogy majdnem teljesen elpárologjon a leve. Ilyenkor szoktam még beletenni egy kis kacsazsírt is. A végén megízesítem, de a sóval vigyázni kell, a mennyisége attól függ mennyire sós a szalonna. 
Amikor egy kicsit kihűlt a máj akkor botmixerrel összeturmixolom. Jó ha marad egy kis zsiradék a serpenyő alján, mert azt majd rá lehet önteni a májkrém tetejére.



Olvastam olyan receptet is amibe tejszínt, gyümölcsöt, vagy gombát tettek, ízlés szerint lehet variálni, biztos, hogy egyik sem rontja el.
Ez a mennyiség nálunk 3-4 nap alatt elfogy 2 főre számítva.