2012. július 26., csütörtök

Cukkini lepénykék

Sajnos a kis kertemben a cukkini ismételten nem hozott termést, de szerencsére vannak olyan ismerősök akinél nagy a terméshozam (köszi Kriszta). Így pár hete, már cukkinit eszünk cukkinivel, a gyerek is ezt eszi majdnem minden nap, szerencsére még nem tud reklamálni:-). A rántott változat már kezd unalmas lenni, ezért ma kipróbáltam a lepénykéket.

Hozzávalók:
  • 30-40 dkg cukkini
  • 1 db tojás
  • 50 g zabkorpa
  • kb. 50 g liszt
  • só,bors, 
A cukkinit egy nagy lyukú reszelőn lereszeltem, majd beletettem és összekevertem a többi hozzávalóval, kivéve a lisztet. A zabkorpa miatt jó ha áll egy-két órát ez a massza, a lisztet ezért csak a sütés előtt tettem bele. 


Egy serpenyőben megmelegítettem kb. egy evőkanál olajat, és ebbe adagoltam bele kanállal a masszát. Hamar megpirult az alsó fele és jól át lehetett fordítani egy lapát segítségével. Kb. 5 perc alatt meg is sült egy adag. 


Mi köretnek ettük a mézes-mustáros pácban érlelt grillezett csirkemellhez.


2012. július 23., hétfő

Gombapörkölt csirkemellel

Hívhatnánk úgy is, hogy csirkepörkölt gombával, de alapvetően ez egy gombapörköltnek indult.

Gondoltam ki kellene próbálni valamilyen újfajta gombát, mert általában csak a csiperkét ismerjük, esszük, meg néhanapján a laskát. Kapóra is jött, hogy a piacon árultak szegfűgombát.  Először fél kilót akartam venni, de éppen akkor nem volt elég pénz nálam, ezért 30 dekát vásároltam (3500 Ft kilója). Mint utóbb kiderült elég lett volna a fele mennyiség is, mert annyira macerás volt megtisztítani, hogy a végére már a hajam kihulott tőle.
Hozzávalók:
  • 30 dkg szegfűgomba
  • 1 pár csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • őrölt paprika, só, bors, kakukkfű
  • kb. fél pohár tejföl (a nagyból)
Először egy kevés kacsazsíron megpirítottam a hagymát, majd rászórtam két teáskanál paprikát. Ezután beletettem a kockákra vágott csirkemellet, kicsit átforgattam, megsóztam, majd felöntöttem vízzel. Kb. 20 perc után beletettem a gombát is.

A gombát előző este tisztítottam meg, csak erős idegzetűeknek ajánlom:-) Mivel a szegfűgomba elég apró gomba, és mint olvasom a fű között terem, hát nem csoda, hogy tele volt fűszálakkal. Én elkövettem azt a hibát, hogy egyből vizet engedtem rá, amitől a fűszálak jól rátapadtak, és szinte csak egyenként lehetett kiszedegetni belőle. Szóval a 30 deka gombát vagy egy órán keresztül tisztogattam.



Főztem még 20 percig, majd beletettem fél pohár tejfölt és még összeforraltam. Mielőtt elzártam frissen őröltem bele borsot, és szórtam bele kakukkfüvet is. A gombás ételekbe én mindig teszek kakukkfüvet is, szerintem olyan jól passzolnak. Én végül is tésztát főztem hozzá, de galuskával is kitűnő.



2012. július 15., vasárnap

Levendula koszorú

Megtörtént az első levendula szüret a kertünkben. Egy ilyen nagy kosárral sikerült leszedni, és még nem végeztem minden bokorral.


És reggelre ez a koszorú lett a levendula egy részéből. 3,5 óra munka és kb. 380 szál levendula kellett hozzá. A levendulákat 10 szálanként összekötöztem és úgy tűzrem rá a koszorúra.




2012. július 6., péntek

Levendula 2012

Találtam a neten néhány hozzám hasonló (vagy még elkötelezettebb) levendula rajongót. Örülök, hogy nem vagyok egyedül ezzel a mániával. Mivel most van a levendula virágzás időszaka, és az aratás ideje, nagyon sok cikket lehet találni a témában.

Az egyik ilyen honlap a Levendulamagazin. Sok ötletet ad a levendula felhasználásával kapcsolatban képekkel, videóval, beszámol a fesztiválokról, az aratásról.

Természetesen receptek is kerülnek szép számmal a kedvenc honlapjaimon. Már szárítom az első adag levendulát konyhai felhasználásra.

Június végén nyílt egy Levendulárium nevű üzlet a Paulay Ede utcában. Én még nem voltam ott, csak a FB-on csatlakoztam hozzájuk. De ha egyszer eljutok, biztosan nem jövök el üres kézzel.
És akkor nézzük meg, hogy mi mindenre jó a levendula illóolaj, az Illóolajok.hu segítségével.

A tavaly tavasszal ültetett saját hajtatású palántáim gyönyörűek lettek, tele vannak virággal. És még nem fejeztük be a kertet, mindig van olyan hely ahova elfér egy-egy tő levendula. Idén eddig 7 bokorral gyarapodott az állomány, a többi palántát elajándékoztam.

Már nálam is elkészültek az első csokrok, lehet jelentkezni aki kér belőle. De helyettem inkább beszéljenek a képek.