2012. április 25., szerda

Aranygaluska

Gulyásleves aranygaluskával. Azt hiszem ez egy klasszikus menza kaja. Jó is ez így együtt, már ha marad az aranygaluskából (a koleszban sokszor nem maradt). Én ezzel vártam kedves Heni barátnőmet és kis családját, remélem ízlett nekik. Elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, mert tésztát és sodót is kell csinálni, de jól lehet vele haladni, hamar összeáll minden.


 
Hozzávalók
a tésztához (ez kb. 6-8 főnek elég)
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • csipet só, citrom héja
Szóráshoz kb. 20 dkg dió, kristálycukor ízlés szeint, 10-20 dkg olvasztott vaj.

Vaníliasodó:
  • 7-8 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 4 dkg liszt (vagy annyi kanál ahány tojás)
  • 4 db tojássárga
Először összegyúrtam a galuska tésztáját. Ez a szokásos kelt tészta művelet: élesztőt megfuttattam langyos, cukros tejben, majd egy tálba beletettem a száraz dolgokat (liszt, cukor, só, citromhéj). Ezt kicsit összekevertem, majd a vajjal elmorzsolgattam. Amikor a vaj szépen eloszlott a lisztben akkor beletettem minden nedves hozzávalót (élesztős tej és a maradék tej, tojás) és az egészet összegyúrtam, kicsit dagasztottam. Aztán kb. egy órát pihent a tészta (vagyis inkább dolgozott magában), majd kinyújtottam ujjnyi vastagságúra. Egy közepes méretű pogácsa szaggatóval galuskákat szaggattam, amit egyből a kivajazott tepsibe tettem.



Ha kicsi a tepsi akkor nyugodtan lehet két sorba is tenni. A tészta tetejét jó bőségesen meg kell kenni olvasztott vajjal (én ezt kicsit hanyagul csináltam, de nem érdemes vele spórolni, mert akkor száraz lesz a tészta), majd megszórtam darált dióval, és egy kevés cukor is kerüt a tetejére. Így is kelesztettem legalább egy fél órát, majd 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöttem.


A vaníliasodóhoz először a lisztet és a cukrot összekevertem, ráöntöttem 1 dl tejet, majd a tojás sárgáját is beletettem és jól elkevertem. A maradék tejet feltettem melegedni, majd amikor elkezdett forrni a tojásos masszát vékony sugárban, állandó kevergetés mellett beleöntöttem. Alacsony hőfokon, lassan, állandó keverés mellett a sodó szépen elkezdett sűrűsödni. Ha túl sűrűnek tűnik akkor nyugodtan lehet hígítani tejjel.


 
A végeredmény hamar elfogyott, még fotózni is elfelejtettünk:-)