2011. január 19., szerda

Fokhagymaleves

Talán már tudjátok, hogy rajongója vagyok a francia tájnak, ízeknek, piacnak, így a szakácskönyveknek is. Ezért nem véletlen, hogy megvan a könyvtáramban Joanne Harris mindkét francia ételekről szóló szakácskönyve. Az egyik ráadásul dedikált:D

Ezeken a téli napokon amikor nagyon sokan betegek egy kis fokhagyma leves biztosan nem árthat meg senkinek. Sokan nem szeretik pucolni a fokhagymát, mert mondhatni elég szagos marad utána a kezünk. A szagot ha jól tudom citrommal bedörzsölve hamar el lehet űzni. Én nem szoktam, mert imádom az illatát. Ennél a levesnél az a jó, hogy nem is kell megpucolni a hagymát. Úgyhogy aki eddig irtózott tőle az is nyugodtan belevághat.

Hozzávalók:
  • 5 fej fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 kanál liszt
  • 1 liter víz, vagy húsleves (vagy leveskockából főzött lé)
  • kakukkfű, só, bors,
A fokhagymát gerízdekre szedtem, és mindkét végéből levágtam egy kicsit, egy éles késsel. Aztán megmostam, beletettem egy tepsibe (héjastól) és jól megsóztam, borsoztam, és meglocsoltam olajjal. A tepsit betettem a 120 fokos légkeveréses sütőbe, és 30 perc alatt készre sütöttem. A tizedik perc után már mámorító volt az illata.

Amikor megsült hagytam hűlni, majd egy edénybe (amibe aztán megfőztem a levest) szépen kinyomkodtam a héjából a megsült fokhagymát. Nagyon könnyen kijött, szinte lepergett róla a héj. Ha marad olaj a tepsiben azt nyugodtan bele lehet önteni a fazékba. A fokhagymát aztán krumplitörővel többször jól átnyomkodtam. Közben egy liter vízből és egy leveskkockából "főztem" egy kis lét.


Az átnyomott fokhagymára öntöttem egy kis olajat, és az olajon elkezdtem pirítani a lisztet. Addig a hagymát egy kicsit odébb toltam az edényben, de vigyázni kell le ne égjen. Pár perc pirítás után elkezdtem lassan, több részletben felönteni a lével a hagymát. Az elején még nagyon sűrű volt, aztán szépen felhígult. Beleöntöttem még a bort is, és megízesítettem. Ezt még kb. 30 percig főztem, és készen is volt. Tálaláskor füstölt sajttal borított, pirított bagett karikákat adtam hozzá.

Joanne Harris a főzés után még javasolja turmixolást és a cérnametéltet levesbetétnek, de én ezeket kihagytam. Így is nagyon finom volt.

2011. január 17., hétfő

Szalonnával töltött gombafejek

Igazán egyszerű, mégis kiadós vacsorának való. Nem igényel sok előkészületet, viszont nem is mondanám nagyon diétásnak.
Ha szalonnával főzök mindig eszembe jut, hogy a húszas éveim elején (hú de régen volt) szüleim mindig rám akarták tukmálni a szalonnát. Én persze sosem fogadtam el, sőt mindig mondtam, hogy sosem lesz olyan, hogy én szalonnát vigyek. És tessék, most nagy fogyasztókká váltunk, grillezés, rántotta, túrós csusza stb. nem készülhet jó kis békési szalonna nélkül:-))

4 személyre szerintem elég 8 gombával számolni, ehhez kell 2 szelet szalonna, és vagy 4 szelet száraz sonka, egy fej vöröshagyma, kb. 5 dkg füstölt sajt.
A műveletet a gombák megmosásával kezdtem, a külső héjukat nem szedem le mindig, sokkal ízletesebb így. Aztán betettem egy lapos jénai tálba, ahol először a hátukat, majd a hasukat jól megsóztam és borsoztam. A hasukba lehet egy kis olívaolajat is löttyinteni. Ezt azért jó az elején megcsinálni, mert nem árt neki ha áll egy fél órát.
A szalonnát és a sonkát is kis kockákra vágtam, a hagymát is jól összeaprítottam. Először a szalonnát pirítottam egy kicsit, és amikor már engedett egy kis zsiradékot beledobtam a hagymát és a sonkát. Sózni szerintem nem kell, mert a szalonna sós. Kb. 20 percig kell kis lángon, lassan pirítani. Amikor készen lett, beletöltöttem a gombafejekbe, nagyjából 3 teáskanálnyi jutott egy gombába. A tetejét megszórtam füstölt reszelt sajttal, és betettem a 180 fokos sütőbe. 25-30 perc alatt sült meg.


Köretnek salátát, és egy kis feltuningolt kiflit ettünk hozzá. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kiflit ferdén bevagdostam, és megkentem fokhagymás olajjal. A tetejére csorgattam olívaolajat, és betettem a sütőbe 10 percre sülni. Finom ropogós lett.
A salátába salátalevelet, főtt tojást, vékonyra szelt sült szalonnát és parmezán sajtot tettem. Az öntete 2 teáskanál magos mustárból, egy fél citrom levéből, 2 evőkanál olívaolajból, egy csipet sóból állt.