2010. december 24., péntek

Karácsonyi készülődés

Karácsony előtti véghajrában néhány ötlet saját készítésű ajándékra és díszítésre. Van olyan amit még most sem késő megcsinálni.

Kandírozott narancshéj:
Először a narancsokat áztattam pár órán át (ki tudja mivel van kezelve), majd meghámoztam őket úgy hogy nagyobb cikkekbe jöjjön le a héja. Nagyjából kivágtam a fehér belsejét, de nem teljesen, mert én szeretem a kesernyés ízét. Tisztítás után felszeleteletem, egy részét vékonyabb csíkokra, a többit hagytam picit nagyobb cikkekbe. Aztán hagytam egy napot állni hideg vízben. Én vagy háromszor lecseréltem rajta a vizet, de ez nem kötelező.
Egy nap áztatás után először le kell mérni a héjat szárazon (az enyém 600 g körül volt), majd fel kell forralni 5 percig sima vízben. Én ezt a műveletet kétszer csináltam meg, mert a fellelhető internetes forrásokban találtam olyat is amiben egyszer forralták fel, de olyat is ahol négyszer. Gondoltam a köztes állapot nekem jó lesz. Forralás után egy órán keresztül főztem cukorszirupban. A szirupba a lemért narancshéj 3/4-ének megfelelő mennyiségű cukrot tettem, a víz az nagyjából 1,5-2 liter volt.
Amikor már üveges lett kiszedtem és rátettem egy rácsra lecsöpögni. A csíkokat sütőpapírral fedett tálcára tettem és megszórtam kristálycukorral. Ha süteménybe tesszük szerintem fölösleges rászórni a cukrot. A nagyobb darabokat vízfürdőben megolvasztott étcsokiba mártottam, és azt is papírra tettem. Ennek még kellett három nap mire a levegőn teljesen megszikkadt.
A narancs húsából lekvár készült.
Felhasználás: nasinak, celofánba csomagolva ajándéknak, süteménybe.



Szárított narancskarikák:
A narancsokat vékony karikára vágtam, és rátettem egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Egy tepsibe kb. 4 db narancs fér bele. A karikákat jó szorosan kell rakni, mert összezsugorodnak. Mielőtt betettem a sütőbe megszórtam mindegyiket arany színű glitterrel, majd a 80 fokos légkeveréses sütőbe tettem 2 órára. Szerintem nem szabad melegebb sütőbe tenni, mert a vékonyabb szeletek héja könnyen megég. Az első órában a sütőben nagyon nagy pára lesz, nem kell tőle megijedni. Két óra után kivettem, és megfordítva áttettem egy száraz sütőpapíros tálcára, mert ami alatta volt az nagyon nedves volt. Megszórtam a másik oldalát is glitterrel és még hagytam száradni pár napot a sütőben, vagy ahol éppen hely volt. 
Felhasználás: dísznek a karácsonyfára rafia szalaggal felkötve, vagy díszítésnek csomagoláshoz használva.


Sós pirított mandula:
Fél kiló mandulát beletettem forrásban lévő vízbe, és kb. 5 percig forraltam. Amikor már látszott, hogy "bő" a mandula héja akkor leszűrtem, és kicsit hűtöttem. Ezután a héját nagyon könnyen le tudtam szedni, csak ki kellett  nyomni a mandulaszemet belőle. A megtisztított mandulát egy szűrőben megmostam, majd átöntöttem egy tálba Kb. 2 dl vízből (amit feltettem forralni) és 4 kávéskanál cukorból készítettem egy szirupot. De csak éppen addig melegítettem a vizet amíg a cukor elolvadt benne. Ezt a szirupot ráöntöttem a mandulára és hagytam benne állni 2 percet. Aztán leöntöttem a szirupot és a mandulát beleöntöttem egy vajjal vékonyan kikent tepsibe. Ezt jól megszórtam sóval, úgy hogy mindenhol érje a mandulát. 150 fokos sütőben kb. egy óra alatt sül szép aranybarnára. Fél óra után meg kell kicsit kavarni, mozgatni, különben leragad.
Felhasználás: vendégvárónak, nasinak, kis celofán zacskóba csomagolva ajándéknak.


Köszönöm a segítséget Bettinek és kedves barátunknak, Pistának aki a mandulához adta a tippeket.

2010. december 12., vasárnap

Túrógombóc

Ez már egy reform túrógombóc. Szerintem finom lett, ezzel a család  és a kollégák is egyetértettek. Sőt pozitívum volt, hogy másnap is puha maradt a gombóc.

Hozzávalók:
  • 250 g túró
  • 100 g zabkorpa (4 evőkanál)/hagyományosan búzadara ugyanilyen mennyiségben
  • 2 db kisebb tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • zsemlemorzsa
A hozzávalókat beletettem egy nagyobb tálba és jól összekevertem, majd hagytam állni 1 órát. Pihentetés közben olajon barnára pirítottam a zsemlemorzsát egy mélyebb serpenyőben.
Vizes kézzel és kanállal kicsi gombócokat formáztam (ízlés szerint lehet nagyokat is, én így szeretem), és beletettem a gombócot a lobogó vízbe.


Akkor főtt meg a gombóc, amikor feljön a víz tetejére.


Ekkor egy lukacsos szedőkanállal kihalásztam őket és beletettem a pirított morzsába. Ott egy kicsit bele kell forgatni és már tálalható is.


Én úgy nőttem fel, hogy ezt az ételt kristálycukorral megszórva ettem, valószínűleg azért, mert először nem szerettem a túrót. Ma is így eszem, azt szeretem benne, hogy egy kicsit ropog a cukor a fogam alatt, ezért pl. a porcukor nekem nem jó hozzá. Szerencsére vannak egész jó természetes alapú cukorpótlók, amelyeknek ugyanolyan édes íze van, és még a szerkezete is ugyanúgy kristályos. Ezért a gombócom tetejére én nyírfacukrot tettem.


Fő az egészség!

És ezt most szó szerint kell érteni :D

Történ ugyanis, hogy kiderült van egy enyhe inzulin rezisztenciám. Nem akarok erről hosszasan értekezni, a neten szerintem minden megtalálható róla. Alap esetben az étellel bevitt szénhidrát szőlőcukor formájában kerül a véráramba. Ilyenkor megnő a vércukorszint, ezért a szervezet válasza az, hogy többlet inzulint küld a vérbe, ami segíti elraktározódni a cukrot a zsír és izomsejtekben. Azonban ha pl. valamilyen anyagcsere zavar van a sejteken belül akkor hiába termelődik a több inzulin, a vércukorszint akkor sem csökken. Erre a hasnyálmirigy még több és több inzulint termel, azért, hogy elvégezze a feladatát. Előbb-utóbb ez sikerül is, ami aztán hirtelen éhségérzetet eredményez.

A lényeg az, hogy a szerintem eddig is tudatosan összeállított étrendet még tudatosabban kell összeállítani. Összességében arra kell nagyon figyelni, hogy rendszeres időközönként kell enni, és természetesen az sem mindegy, hogy mit és mennyit. Az egyik leglényegesebb elem az, hogy az egyszerű szénhidrátokat tartalmazó ételeket el kell felejteni (kristálycukor, fehérliszt), és összetett szénhidrátokat kell fogyasztani. Egészen pontosan teljes kiörlésű kenyeret, durum tésztét, barna rizst, sok zöldséget, húst. Lehet gyümölcsöt is, de az nem  mindegy, hogy mikor. És ezen felül, nekem még hízni is kellene.:D

Most tesztelgetem az étrendet, és őszintén szólva nem könnyű betartani az összes előírást. 
Mondjuk azt gondolom, hogy ez nem lesz kárunkra, az eddig is finom kaják valószínűleg így sem lesznek rosszak. Ezentúl a receptek valószínűleg így fognak készülni, a korábbi recepteket is kiegészítem amint kipróbáltam.
Kezdetnek már túl vagyunk egy sikeres kenyéren és túrógombócon.