2010. november 21., vasárnap

Zöldfűszeres olaj

Legelső franciaországi utunk során vásároltunk fűszeres olívaolajat, amivel imádtam főzni. Aztán a következő években már nem találtuk meg ugyanazt az árust, de találtunk egy másikat, ahonnan "sima" olívaolajat szoktunk vásárolni. Helyesebben mindig veszünk egy üveg natur olajat, amit főzéshez lehet használni, és egy másikat ami bazsalikomos és salátákhoz használható. Mivel ezek házi készítésű olajok, címkével nem látják el őket, viszont nagyon egyszerűen a tetejére írnak egy betűt (N vagy B) ami alapján könnyen meg lehet különböztetni őket.

Mivel lelkes fűszernövény nevelő/termesztő lettem, gondoltam én is megpróbálok valami hasonló fűszeres olajat készíteni. Szerencsére a növényeim olyan jól érzik magukat, hogy nőnek mint a bürök, nem lehet őket megállítani. Mivel ez volt az első nyaruk, majd kíváncsi leszek hogyan vészelik át a telet.

Szóval az olaj elkészítéséhez igazán nem kell sokminden. Fogtam egy már kiürült fél literes olajos üveget, amit jól kimostam és kiszárítottam. Aztán levágtam a fűszernövényeket, és jól beáztattam őket vízbe. Mosás után egy papírtörlőn száradnak egy napot, mert megtörölgetni nem lehet. Vágtam rozmaringot, kakukkfűt, zsályát és oregánót.
.

A tiszta üvegekbe beletömködtem a növényeket, tettem még bele egész borsot és koriandert. Az egészet fel kell önteni valamilyen sima, nem karakteres olívaolajjal, és készen is van. Fontos, hogy a növényeket teljesen ellepje az olaj. Pár hétig biztos, hogy állnia kell, mire átveszi az ízeket, illatokat.


Kiválóan használható nem szószos tészta ételekhez, pizzához, gombához, vagy húst elősütni, meglocsolni stb.



Ötlet: egy kis raffia szalaggal körbetekerve mutatós saját készítésű ajándék is válhat belőle.

2010. november 19., péntek

Tatin-torta avagy a francia almatorta

 Ez az édesség mindig nagy sikert arat, nagyon egyszerű elkészíteni, és mindig jól sikerül (kivéve ha valamelyik alkatrész leég). A kinézetén még van mit javítani de az ízén ez mit sem változtat.

Már-már közhelyé válik, de az eredeti recept Franciaországból való. A háziak kínáltak meg vele, és mi teljesen odáig voltunk tőle. Így nézett ki:



Azt nem mondanám, hogy diétás, de a cukrot nem érdemes kihagyni belőle, mert akkor nem lesz jó az íze. Hozzávalók a tésztához:
  • 150 g liszt
  • 100 g vaj kis darabokra vágva
  • 25 g kristálycukor, lehet benne egy csomag vaníliás cukor is
  • 2 tojás sárgája
Az almához:
  • 40 g vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 5-6 alma megpucolva, kimagozva
  • fahéj
A tészta összeállításához először összekeverem a lisztet és a cukrot, majd beleteszem a vajat. Jól elmorzsolom a vajat, addig amíg morzsalékos állagú lesz. Ekkor beleteszem a tojássárgát, és könnyen összegyúrom. Nem kell tőle félni, hamar összeáll. Ha összeállt akkor még pár percet gyúrom a deszkán is, amíg sima lesz. Ha készen van akkor becsomagolom folpackba és beteszem a hűtőbe legalább fél órára.


Közben megpucolom az almát és negyedekbe vágom. A legnagyobb serpenyőmbe (aminek levehető a nyele) megolvasztom a vajat, amibe beleteszem a cukrot. Alacsony hőfokon hagyom karamellizálódni. Ha már jó szirupos az állaga akkor beleteszem az almát és a mézet is. Továbbra is lassú tűzön megpárolom az almát, néha megkavargatom, azért hogy mindenhol körbeérje a szirup. Kb. 25 perc alatt készül el.


A sütőt 200 fokra előmelegítem, amikor készen van az alma a tésztát egy picivel nagyobbra nyújtom (lisztezett deszkán) a serpenyőnél. Nem baj ha nagyobb lesz, a szélét az oldalánál begyűröm, úgy legalább lesz egy kis pereme. Nem szabad nagyon vékonyra, mert könnyen eltörik.
Ha nincs nagy serpenyőd, vagy levehető nyelű darabod akkor az almát át lehet tenni egy 20-25 cm átmérőjű tortaformába, vagy egy laposabb kerek jénai tálba.


200 fokos sütőben 20 percig sütöm, majd 160 fokon megint 20 percig. Amikor megsült hagyom kicsit hűlni, majd egy nagy tányérra átfordítom az egészet.



Melegen (de nem forrón) a legjobb megenni, a tetején vanília fagyival, ami a meleg sütitől egy picit megolvad. Egyszerűen tökéletes.


U.i.: íme a vendéglátónk által adott eredeti recept.


2010. november 7., vasárnap

Zöldséges batyu

Ez a kis vajas leveles tésztából készült batyu szerintem jó vendégvárónak, ha kisebb batyukat csinálunk, de főételnek is a nagyobb batyukból, egy jó kis forró leves után. Megtölthető akár húsos vagy gombás paradicsomos szósszal, vagy szalonnás, tejszínes töltelékkel is.

Én most egy májas-gombás-zöldborsós tölteléket választottam. Hozzávalók:
  • 1 csomag fagyasztott vajas tészta
  • 30 dkg csirkemáj
  • 50 dkg gomba
  • kb. 2 marék fagyasztott zöldborsó
  • hagyma
  • 20 dkg füstölt sajt
  • őrölt paprika, só, bors, kakukkfű
  • 1 db tojás
Az apróra vágott vöröshagymát megpároltam, majd beletettem az apró kockára vágott májat. Amikor kicsit megpirult  hozzáadtam a gombát és a borsót, majd megízesítettem. Én ekkor tettem bele az őrölt paprikát is, majd jól összekevertem. Kb. 20 perc alatt el is készült.
Amíg párolódott a szósz, addig kinyújtottam a tésztát 3-4 mm vastagra. Megpróbáltam nagyjából egyforma kockákat vágni belőle. 

A tészta közepére halmoztam a tölteléket, a tetejét még megszórtam füstölt sajttal. A tészták sarkait megkentem tojással, majd a sarkokat megfogva batyut csináltam belőle. 
A kész batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, és még a tetejét is megkentem tojással. A második adagra még szezámmagot is szórtam, de akár sajtot is lehet tenni rá.


200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt meg is sült.
Egy csomag tészta két nyújtásra volt elég, és 24 db batyu jött ki belőle.