2010. május 27., csütörtök

Orchidea

Az orchidea szerintem mindig egy különleges ajándéknak számít, akár egy születésnapra, névnapra, munkatárs búcsúztatásra, vagy bárrmilyen alkalomra készülünk. Nekem is van belőle néhány, és igazi örömet okoz a gondozásuk.


Amikor az ember megkapja az orchideát akkor mindig virágba van borulva minimum egy-két ágon, mert az üzletekben mindig így árulják. És mivel az orchidea sokáig megtartja a virágait, még legalább 2-3 hónapig, néha fél évig is élvezhetjük ezt a gyönyörű látványt.


De előbb vagy utóbb biztos hogy elhullajtja a virágokat és akkor egy kicsit háttérbe kerül. Nem is bánja Ő ezt, kell neki is a pihenés. Ha leestek a virágok és leszárad az a rész ahol a virágok voltak, azt le szoktam vágni. Aztán elteszem arról a közpoti helyről ahol szokott lenni, egy kevésbe látványos helyre (ismerősök szerint a terasz legeldugottab, legsötétebb helye is jó erre), ahol nyugodtan pihenhet. Erre neki szüksége is van, és legalább egy fél évig el is tart nála a pihenés. De aztán újra erőre kap és ilyen szép virágokat hoz, mint amit a képen lehet látni.


Azthiszem ilyen gyönyörű virágom (és ráadásul ennyi) még soha nem volt. Szinte minden nap megnézem, és még a virág bimbókat is megszámolom rajta minden nap. Ezen a példányon 5 ágon 15 db virág van, és még 11 db nem nyílt ki. Az első virágok kb. 2 hónapja nyíltak ki. Nem győzök betelni vele:-))))

Bevallom, hogy a szobanövényekkel én egy kicsit hadilábon állok. Valahogy a gondozásukra soha nem marad  időm. Szerencsére férjuramnak azért eszébe jut legalább hetente egyszer (általában vasárnap este), hogy virágot kell locsolni.
Az orchidea ebből a szempontból nagyon hálás növény. Az én tapasztalatom szerint elég kéthetente meglocsolni, akkor sem kell neki túl sok víz. Én még soha nem ültettem át egyiket sem. Amikor vegetál akkor ennél ritkábban is elég locsolni, havonta egy alkalommal. Azért havonta egyszer figyelgessük, mert kb. fél év pihenés után elindul fejlődni. Én eddig nem locsoltam semmiyen speciális tápszerrel és így is tökéletesen jól érezte magát.

Bővebb infót lehet szerezni:

És ha már az ünnepeknél tartottunk akkor Nóri sok bololdog születésnapot kívánok(unk) (egyelőre még virtuálisan, de ami késik az nem múlik:-D)!

2010. május 17., hétfő

Tojáskrém

Finom reggelinek vagy vendégváró falatkának is kiválló a tojáskrémes szendvics. Szerencsére nagyon könnyű elkészíteni és rövid idő alatt össze lehet dobni.

Kb. 4 szendvicshez a hozzávaló:
  • 5 db tojás, keményre főzve
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál tejföl
  • 8 g puha vaj
  • só, bors ízlés szerint
  • snidling

Amíg a tojás megfő összekeverem a hozzávalókat egy közepes mérteű tálban. A főtt tojást megpucolom, majd egy nagy lyukú reszelőn lereszelem, vagy egy deszkán egyszerűen összeaprítom. Beleöntöm a tojást az összekevert krémbe, és beleforgatom a tojást.


Még ennél is egyszerűbb ha főtt tojást majonézzel keverünk össze. Ebből is jó kiadós reggeli készíthető.

Érdemes előző este elkészíteni a krémet, mert jót tesz neki ha áll egy éjszakát.


2010. május 15., szombat

Bevásárlás öko módra

Régebben nem is gondoltam volna, hogy a bevásárlással is szennyezzük a környezetet. Pedig így van. A szuper-, és hypermarketek megjelenésével nem csak a vásárlási szokások változtak meg, a műanyag szatyrok mennyisége is megsokszorozódott. Hiszen nagyon kényelmes elmenni havonta egyszer a szupermarketbe, és ott megvenni mindent egyszerre, és azt hazavinni a műanyag zacskókba, amibe még bele is teszik az árut.
Sajnos ezeknek a szatyroknak a lebomlási ideje akár 400 év is lehet. Szerencsére már több áruházlánc is csatlakozott ahhoz a mozgalomhoz, hogy újrahasznosított anyagból készült szatyrot adnak a vásárlóknak. Igaz, hogy ez nincs ingyen, de csak egyszer kell megvenni, mert ha elszakad akkor ingyen kicserélik. Más üzletekben papírból, vagy textilből készült hosszú pánttal rendelkező szatyrokat lehet vásárolni.

A megvásárolt árut több környezetkímélő módon is hazavihetjük a boltból, mi ezeket használjuk:

Fonott kosár: a kosárfonásnak komoly hagyományai vannak Békés megyében, egészen az 1800-as évekig visszamenőleg. Előnye, hogy nagyon időtálló, sokminen belefér. Ha több kosarat viszünk akkor még típus szerint is külön tudjuk válogatni az árukat. Piaci bevásárláshoz ez a legjobb kiegészítő.

Újrahasznosított műanyagból készült szatyor: számtalan formában, nagyságban, színben létezik. Előnye, hogy elég strapabíró, vastag anyagú, könnyen mosható.
Van közöttük olyan is, amely vékonyabb anyagbl készül, és ennek köszönhetően pénztárca nagyságúra összehajtható. Ez nagyon praktikus, mert még a kézi táskában is könnyen elfér. Jól használható a napi bevásárláshoz.

Vászontáska: általában lenvászonból készül, natúr vagy zöld színű.


Ezek a tároló eszközök többszöri, akár évekig tartó használatra vannak kitalálva. Egy kis odafiegyeléssel könnyen kiválthatjuk az eldobható műanyag szatyrokat. De ha mégis hazakerül egy-két darab belőle, akkor legalább hasznosítsuk újra őket kukás zsákként.

2010. május 12., szerda

Gombás, sajtszószos tészta

Néha van úgy az ember, hogy egy hosszú, fárasztó nap után nem vágyik másra, csak valami gyorsan elkészíthető, finom és meleg vacsorára. De hazafelé az úton nem mindig áll össze a kép, hogy mi is legyen az a vacsora. Főleg, ha mindenből csak egy kicsi mennyiség van a hűtőben.

Így voltam ezzel én is ma este. Végül kialakult ez a gombás, sajtszószos tészta, ami beteljesítette a vágyakat:-)

Szóval volt itthon
  • 4 szem közepes nagyságú gomba
  • a kertből frissen kiszedett póré hagyma
  • többfajta, nem túl nagy darab sajt (edami, füstölt sajt, pannónia, bármi jó)
  • 1/2 doboz kefír + 1 teáskanál liszt a habaráshoz
  • valamilyen tészta, én házi szélesmetéltet főztem.
Egy kis olajon megpirítottam a hagymakarikákat, majd beledobtam a szeletekbe vágott gombát. Közepes lángon pirítottam kb. 10 percig. Közben a tészta vizét felraktam főni, azért, hogy pont egyszerre készüljön el az étel. 10 perc után beletettem mindegyik sajtból kb. egy-egy marékkal, van amit reszelve, van amit csak apróra szeletelve. A sajt mellé kell egy kis folyadék, különben csak csomósodik és nem olvad fel rendesen. Ha nincs elég leve akkor a tészta főzővizéből nyugodtan lehet bele kanalazni.
Amikor teljesen felolvadt a sajt beleöntöttem a liszttel összekevert kefírt, és pár percig forraltam. Nem árt hígítani egy kicsit a főzővízzel, mert amikor kihűl egy kicsit besűrűsödik.
Én sóval, őrölt borssal és a legvégén szárított kakukkfűvel ízesítettem. A tetejére még egy kis parmezán sajt is jutott.

2010. május 10., hétfő

Bátor Tábor

 

Van egy hely Magyarországon, ahol daganatos, krónikus beteg gyerekek felhőtlen 8 napot tölthetnek el vidámságban, rengeteg kalanddal fűszerezve, új barátokat szerezve és a betegségüket elfelejtve. A tábort 2001-ben hozták létre komplex terápiás rekreációs programokat kínálva daganatos, cukorbeteg, krónikus izületi gyulladással és haemophiliával kezelt gyermekek részére. Évente 500 táborozónak nyílik lehetősége ingyenesen résztvenni a programon, a Bátor Tábor Alapítvány támogatásával.

A Bátor Tábor nem gyógyszerekkel gyógyít, hanem sok-sok izgalmas és vidám élménnyel, játékkal. Az élményterápia lényege az, hogy a táborozók korlátok nélkül felfedezzék saját lehetőségeiket, megtalálják azt a tevékenységet amiben a legjobban ki tudnak bontakozni és ez sikerélménnyel töltse el őket. Mindez jótékony hatással van az önbizalmukra és ez által a gyógyulásukra.


A táborozók olyan foglakozásokon vesznek részt, amelyet betegségükből kifolyólag máshol nem tehetnek meg, pl.: evezés, lovaglás, íjászat, kézművesség, tánc, zene, színjátszás, sport, magas-kötélpályás foglalkozás.
Egy-egy turnusban 70 gyermek tud résztvenni, és legalább ugyanennyi önkéntes cimbora járul hozzá az élmények megvalósításához.
A tábor az egykori hatvani úttörőtábor területén van, teljesen újjáépített, a speciális igényeknek megfelelő épületekkel. Minden irányból erdők és mezők övezik, és egy csónakázó tó van a közepén. Mintha egy arborétumban lennénk.


Én megnéztem ezt a tábort közelről is, egy önkéntes segítő nap keretében. Nagyon magával ragadott a környezet, az a profizmus ahogyan össze van rakva és ki van alakítva az egész tábor. A berendezés, a házak burkolata természetes anyagból van, a házak között helyes kis utak futnak, a virágtartók, szelektív hulladékgyűjtők is fa keretet kaptak.


Azért mentünk, hogy a tábort felkészítsük a gyerekek fogadására, és a nagyobb horderejű, sok kezet igénylő munkákat elvégezzük. Volt ott hulladéktároló és korlát festés, növény ültetés, terep rendezés, karám javítás, ágynemű húzás stb. Szerencsére elég sokan mentünk így a feladatokat időben, még az égszakadás előtt be tudtuk fejezni.

Munka előtt                                                                          és után

Ha még megvan az 1 %-od, és nem tudod kinek ajánld fel, a Bátor Tábor Alapítvány egy jó választás és a pénzed biztos és jó helyre kerül.
Forrás és további infó: http://www.batortabor.hu/

Indul a grill szezon!

Már alig vártuk a jó időt, hogy megnyithassuk a grill szezont. Persze ez a hétvége nem volt erre a legalkalmasabb, mert az eső folyton ijesztgetett bennünket, de a tervezésnél még azt hittük megússzuk. Végül is mindent sikerült megsütni, mindenki jóllakot és csak ezután szakadt le az ég nagy erővel:-D.

A grillezésre már jó pár nappal előkészülünk, mert a sertés húsnak jót tesz, ha néhány napot áll a pácban. Az express pácokat nem nagyon szeretjük. De a csirkét, halat elég előző este előkészíteni, a zöldségeket pedig előtte pár órával. Erre az alkalomra is elkészült a túrós-sajtos pogácsa, volt majonézes krumpli és friss saláta is.

Az én kedvencem a nyársra felszúrt csirkemell, ananász, szalonna, esetleg gomba társaságában. Egy pár csirkemellet kockáztam fel, nem túl kicsi darabokra. Megszórtam őrölt borssal, és őröltem rá olasz fűszerkeveréket. Esetleg lehet még rá tenni összepréselt fokhagymát is, biztos, hogy nem rontja el. Olíva olajat öntöttem rá és egy éjszakára betettem a hűtőbe. Sütés előtt készítem el a nyársakat, amihez a szalonnát és az ananászt felkockázom. Nem nagyon szeretem a konzerveket, de ehhez mindig konzerv ananászt használok, mert szerintem az édes ananász és a sós szalonna együtt nagyon különleges ízt ad.
Mielőtt felhúzom a nyársra a csirkét egy kicsit megsózom. A nyársra először a csirke megy, majd ananász, szalonna, ananász és megint csirke. Most sikerült olyan gombát kapni, aminek a tönkje jól egyben maradt, és szeletekben jól lehetett nyársalni. A kis fej gombával nekem nincs jó tapasztalatom, mert mindig eltörik. Ennyi húsból én 8-9 nyársat szoktam készíteni, és azért is szeretem mert  csirke melle nem lesz olyan számomra ehetetlenül száraz.


Ez alkalommal újítottunk a repertoáron és grilleztünk tintahal karikákat is. Tegnap este készítettük el, és ebben a férjem volt a főszakács (de szerencsére elmondta a receptet:-D, nagyon egyszerű). A friss tintahal karikákat megsózta, borsozta, megszórta apróra vágott fokhagymával és provance-i fűszerkeverékkel. Meglocsolta pár csepp citromlével és olíva olajjal.

A sütésnél segítségül kellett hívnunk az elektromos grillezőt is, mert nagyon sokan voltunk. De a tintahalnak talán jobb is volt így, mert a rácsokon bepotyogott volna.

A végeredmény magáért beszél, nem maradt belőle egy darab sem, a vendégeknek nagyon ízlett, nekünk nem is jutott belőle:-(

De ezzel a szezont megnyitottuk a kapunk nyitva áll:-P

2010. május 9., vasárnap

Túrós-sajtos pogácsa (a "titkos" recept)

Jó pár évvel ezelőtt egyszer a Nők Lapja hasábjain találtam rá erre a receptre. Nem is emlékszem hányszor csinálhatam már meg, és azóta e-mailen, fénymásolatokon is terjesztem. Az biztos, hogy ha kerti partira vagyunk hivatalosak, mindig egy ilyen tál pogácsával állítunk be, mindenki örömére.

 
Azért ez a pogácsa nagyon különbözik attól amit gyerekkoromban anyukám csinált mindig. Nagy család lévén szinte minden héten volt valamilyen sütemény. Pogácsa és papucs (szilvalekvárral töltött pogácsa tészta) sütés biztos, hogy minden hónapban volt egyszer, néha még tepertős is. Én imádtam, és amikor elkerültem otthonról számtalanszor megkérdztem anyukámat, hogyan kell olyan pogácsát sütni amilyet ő szokott. Ő mindig elmondta a receptet, olyan meghatározásokkal, hogy egy marék zsír (de kinek a marka?), egy kis tejföl (ha sok van otthon akkor jó sok, ha nem annyira, akkor meg annyi amennyi van) stb. Ebből én nem igazán tudtam összerakni azt a pogácsát amit ő csinált. Valószínűleg hiányzott a kezemből az a legalább 20 éves tapasztalat, ami az övében már megvolt, ezért inkább lemondtam róla.
Aztán rátaláltam erre a receptre, és már nem is próbálkozom mással. Még anyukám is szereti.

 
A kerti parti szezon pedig most kezdődik, úgyhogy munkára fel:-)

Hozzávalók:
  • 600 g finomliszt
  • 250 g tehéntúró
  • 250 g fagyos vaj
  • 40 g élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 2 + 1 tojássárgája
  • 1 tk. cukor
  • 1 ek. só
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 20 dkg trappista sajt

Először is a tejet meglangyosítom, majd beleteszem  cukrot és belemorzsolom a friss élesztőt. Amíg az élesztő felfut a lisztet beleszórom egy nagy tálba, amiben kényelmesen elfér. A lisztet elkeverem a sóval és a túrót egy picit áttöröm villával, de lehet szitával vagy krumplinyomóval is csinálni. A fagyos vajat egy nagy lyukú reszelőn ráreszelem a lisztre, és gyorsan elmorzsolom. Szerintem akkor jó, ha összenyomom a kezemmel és egy kicsit összeállva madrad a markomban.
Hozzáadom a túrót, tejfölt, tojássárgáját és addig gyúrom amíg összeáll a tészta. Ha nagyon morzsalékos, akkor öntök még bele egy kis tejet, ha ragadós akkor megszórom liszttel. Ha kész a cipó, akkor egy konyharuhával letakarom a tálat, és meleg helyen kelesztem egy fél órát.

 
Amíg pihen a tészta lereszelem a füstölt sajtot, azzal a reszelővel amivel a vajat reszeltem. Majd elnyújtom egy lisztezett deszkán, kb. ujjnyi vastagságúra. Az egészet beterítem a füstölt sajttal, és mint egy rétest feltekerem. Megint letakarom és hagyom kelni legalább egy fél óráig.

 

 
A megkelt tésztát kb. két ujjnyi vastagságúra nyújtom. Én nem szaggatni szoktam, mert akkor sok hulladék keletkezik amit ha összegyúrok már nem lesz olyan szép réteges mint a többi tészta. Ezért egy fa derelyevágót használok a szaggató helyett, így egyszerre fel tudom használni az összeset. Igaz, hogy szögletes pogácsáim lesznek, de az ízén ez mit sem változtat.

 

 
Közben a sütőt bekapcsolom 200 fokra, és az aljára teszek egy vízzel teli kis tálat (vagy konzervdobozt is lehet), azért hogy gőzös legyen a sütőtér. A kelt tészták szeretik a gőzös sütőt.
A kis pogácsákat ráteszem a papírral kibélelt tepsire, és megkenem tojással. A tetejére halmozom a kis lyukú reszelőn lereszelt sajtot. Kb. 25 perc alatt sül meg, és félidőben én mindig megforgatom a tepsiket, azért hogy egyenletes legyen. Amíg sül a pogi addig előkészítem a következő tepsi sütnivalót, általában ki is töltöm vele ezt az időt.

 
Ezt a mennyiséget én 3 tepsiben szoktam megsütni, kb. 70. darab jön ki belőle.

 
A legutóbb sütésnél az egyik kedves barátnőm, Rilla volt a segédem. Nagyon ügyes volt, a gyúráson kívül szinte mindent ő csinált. Nem is Ő volt a segéd, hanem én. :D Köszi Rilla.

2010. május 5., szerda

Környezetvédünk

Hol is kezdjem, nem könnyű a téma.

Nálunk talán ott kezdődött, hogy elkezdtük szelektíven gyűjteni a szemetet. Amikor a nyolckerben laktunk már akkor is szorgalmasan külön tettük (általában elhasznált papírszatyrokba) a szelektíven gyűjthető szemetet, majd levittük a közeli gyűjtőszigetre. A hagyomány az elköltözésünk után sem szakadt meg, sőt ha lehet akkor most még következetesebbek vagyunk. Itt nem csak a műanyag flakon gyűjtéséről és tömörítéséről, az üvegek kiválogatásáról van szó, hanem pl. a tejes és rostos leves dobozok, tejfölös és joghurtos poharak kimosásáról, mindenféle apróbb, de tiszta papír gyűjtéséről (pl. tea filter papírja), konzerves dobozok tisztításáról és külön válogatásáról. Bár töredelmesen bevallom, hogy az olajos halas konzervdobozt nincs kedvem mindig elmosni.
Ezt a szelektálást egyébként már jól megszoktuk, nem jelent különösebb többletmunkát, és minden megy automatikusan.

A következő lépés az öko tisztítószerek használata volt. Az első lökést a Nők lapja café egyik cikke adta, aztán jött a tájékozódás az interneten, majd a vásárlás és kipróbálás.
Azthiszem a mosogatószerrel kezdtem a vásárlást, majd folyamatosan cseréltem le a megszokott tisztítószereimet az öko változatra. Amellett, hogy a környezetet is védjük, kellemes mellékhatása ezeknek a szereknek, hogy a bőröm sincs úgy kiszáradva pl. a kezemen, mint előtte. Már sikerült pár ismerőst is beleángatni ebbe a szemléletbe, és ők is aktív használók lettek. Az egyes tisztítószerekről a tapasztalataimat majd később megosztom.

A tisztítószereket ma már sok helyen be lehet szerezni. Rengeteg internetes webáruházban lehet rendelni (én ezt még nem próbáltam), de a bio boltokban, a hipermarketekben és már a DM-ben is lehet kapni néhány alapvető dolgot és többféle márkát is. Én az alábbi oldalakon szoktam tájékozódni, és a felsorolt üzletekben vásárolni.

Internetes boltok:

Kiskereskedelmi üzletek:
Herbaház - 1087 Budapest, Százados út 18.
Mammut bevásárlóközpont - Bio centrum, I. emelet
Cora hipermarket - Fót (a mosószereket tartó polcok egyik végében van öko sarok)
DM üzletek bármelyike

És ez itt tényleg nem a reklám helye :P
 
Kis kertünk egyik ékessége a kb. egy hónapja megépített komposztáló, amibe a zöld hulladékot tudjuk gyűjteni. Egyelőre ebben még nincs sok tapasztalatunk, a nyár végére már biztosan okosabbak leszünk. Ebben az évben szeretnék még egy esővíz gyűjtőt is beszerzni, hiszen ezt a vizet nagyon szeretik a növények és szinte pazarlás nem hasznosítani ezt az égi áldást.
 
Ebből kifolyólag a nagy kukánkba hetente csak egy maximum kettő szemeteszsák szokott bekerülni, egyik jóbarátunk (Pista) elképedésére. Reméljük Ő is hamarosan az olvasóim közé tartozik majd :D

2010. május 3., hétfő

Sonkás töltött kenyér

Az eredeti receptet Jamie Oliver-től vettem, és még soha nem csalódtam benne (szerintem aki evett belőle az sem). Húsvét után azért is nagyon praktikus, mert a maradék sonkát (amiből már amúgy is eleged van) jól fel lehet használni.

Jamie receptje a kenyérre:
  • 1 kg liszt
  • kb. 6 dl langyos víz
  • 30 g élesztő, vagy 3 tasak szárított élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 csapott evőkanál tengeri só
  • egy kis liszt a behintéshez.
Na én ennek a mennyiségnek csak a felét használom a sonkás kenyeremhez, már annyi is nagyon kiadós. Majd meglátod, hogy ez is lelóg a deszkáról és éppen hogy csak belefér a tepsibe. Annyit szoktam még variálni rajta, az egészség jegyében, hogy a liszt 1/3-a teljes kiörlésű szokott lenni.

A hozzávalókat ebben a sorrendben egy tálban vagy egy deszkán jól összegyúrom. Én általában friss élesztőt használok amit előbb langyos tejeben felfuttatok, és a tej mennyiségével csökkentem a víz mennyiségét. A kenyér tésztáját jó néhány percig dagasztom, nem könnyű munka, de megéri..


Dagasztás után hagyom kelni a tésztát minimum egy órán át, de az sem baj ha órákig pihen. Nem árt valami meleg helyen tartani.
Amíg pihen a tészta, addig összekészítem a tölteléknek valót:
  • sonka, amennyi belefér és amennyit jónak látsz (kb. 20 dkg)
  • 5 db főtt tojás
  • 5-6 koktél paradicsom
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt
  • mozzarella vékony lapokra vágva
  • friss bazsalikom levél, de ha nincs otthon akkor jó a szárított is
  • .................és egyébként bármi ami passzol hozzá, és van kedvem beletenni.
Ha megkelt a cipó, akkor egy lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtom. Kb. 20 cm széles és 80 cm hosszú tésztát kapok.


A tészta közepére halmozom a tölteléket, tetszőleges sorrendben, a tetejét meglocsolom olíva olajjal. A tészta alját ráhajtom a töltelékre, majd a másik oldalt a tetejére. Van amikor gurítani kell rajta egyett, a lényeg az, hogy egy henger formájú tésztát kapjak, amit egyből koszorú formára alakítok. Eztán jön a nagy mutatvány, az egészet át kell tenni egy tepsibe. Ehhez a ház urának kezeit is felhasználom:-)).



A kenyeret 180 fokon, kb. 35 perc alatt megsütöm. Jamie azt ajánlja, hogy ha kerti partira viszed magaddal a kenyeret, akkor úgy időzítsd, hogy induláskor vedd ki a sütőből. Mire odaérsz addigra éppen annyira hűl ki, hogy már jót lehet belőle lakmározni.

Jó étvágyat:-)